9 saveta za uređenje terase – Kako da napravite prijatnu, funkcionalnu  i idealnu terasu

1. Ne dozvolite da Vam terasa izgleda kao skladište

Bilo da imate veliku ili malu terasu prvi i najvažniji savet od svih – ne dozvolite da Vam terasa izgleda kao skladište. Čak i onda kada imate manjak stambenog prostora, s pravim idejama terasu uvek možete dobro urediti. Ona može biti funkcionalna, lepa i prijatna u isto vreme. Ukoliko imate potrebu može i proširiti Vaš životni prostor.

Terasa je dvorište Vašeg stana i ma koliko da je velika ukoliko je uređena na odgovarajući način ona predstavlja divno mesto za druženje, opuštanje i svakodnevno provođenje vremena. Ako već posedujete balkon ili terasu pravilno je iskoristite. Uredite je. Napravite svoju malu oazu. Zamislite doručak i prvu jutarnju kafu na njoj. Uživajte malo, zaslužili ste.

2. Uklonite sve nepotrebne stvari

Nakon odluke da sredite terasu sledi akcija. Sve što Vam zaista nije potrebno i što ne bi ni čuvali da zapravo nemate terasu bacite. Terase su često mesta na kojima se skladište razne nepotrebne stvari. Napravite mesto u kome ćete boraviti i uživati Vi, Vaši ukućani i Vaši prijatelji a ne Vaše stare stvari.

Balkoni i terase su prostorije koje veoma utiču na kvalitet stanovanja samim tim i na kvalitet Vašeg života. Takođe, dobro uređene terase utiču i na vrednost Vaše nekretnine. Nemojte to zanemarivati.

3. Vodite računa o bojama zidova terase

Prilikom odabira boja za zidove terase, probajte da  postignete skladan odnos između unutrašnjosti stana i same terase. Paleta boja ne mora biti identična ali vizuelno ova dva prostora morala bi biti usklađena. Jer, kad ste na terasi unutrašnjost će Vam biti pozadina kao i obrnuto.

Razmislite i o dekorisanju delova zida pločicama, dekorativnim kamenom ili zanimljivim foto tapetima. Možda nemate divan pogled sa Vaše terase ali barem delić neke lepe atmosfere možete dočarati na nekom od Vaših zidova.

Zastakljena terasa ideja

4. Uskladite podove terase sa ostatkom stana

Jedan od načina da se terasa uskladi sa ostatkom stana je i odgovarajući izbor poda i njegove boje. Ako Vam je prostorija koja prethodi terasi prekrivena drvetom, onda bi ako ne isti materijal bar isti ton trebao da se nastavi i na terasi (na tržištu možete pronaći razne vrste deking drvenih ploča za terase).  Ukoliko Vam je unutrašnja prostorija prekrivena pločicama pravilo je isto.

Na ovakav način postižete da se ova dva prostora najbolje povežu. Terasa i prostorija koja se nalazi ispred nje postaju jedno veliko skladno prošireno područje.

Zastakljivanje terasa ideja za uredjenje terase
Uredjenje terase i balkona

5. Vizuelno povećajte prostor

Između terase i unutrašnjosti ugradite staklena vrata koja potpuno vizuelno spajaju prostore. Vrata mogu biti i dužinom celog zida. Staklena vrata sa kliznim, klizno preklapajućim ili harmonika sistemom po potrebi možete kompletno otvoriti. Fizički spajajući terasu sa ostatkom stana dobijate neverovatan vizuelni ali i funkcionalni efekat.

Sredjena terase

6. Postavite prijatno osvetljenje

Osvetljenje je veoma važno prilikom svakog uređenja. Ne predstavlja veliko ulaganje a Vašem prostoru daje posebnu atmosferu. Izbor pravog svetla može da pomogne u stvaranju savršenog prostora. Indirektno, difuzno ili podno osvetljenje dobar su način da napravite prijatan i opušten ambijent na terasi ili balkonu.

Ideja za sredjivanje terase

7. Izaberite adekvatan nameštaj za uređenje terase

Kako bi Vam terasa bila što ugodnija treba povesti računa i o adekvatnom nameštaju. Ukoliko imate manju terasu nemojte je zatrpavati, uzmite u obzir rasklopiv nameštaj koji ne zauzima puno prostora i može se po potrebi lako skloniti, ili metalni i žičani nameštaj u bistro stilu. Kako bi ga učinili što udobnijim uparite ga sa odgovarajućim jastucima koji se slažu uz ostatak terase.

Ukoliko imate dovoljno prostora na tržištu možete pronaći i veliki izbor lounge nameštaja koji će sigurno zadovoljiti svačiji ukus. Ovakav nameštaj terasi daje poseban izgled i doprinosi opuštajućoj atmosferi. Takođe vodite računa o njegovoj udobnosti kao i o stilu koji se uklapa  sa  prostorijom iz koje se izlazi na terasu.

Zastakljena terasa sa drvenim namestajem

8. Ukrasite terasu cvećem

Naučno je dokazano da cveće ne samo što lepo izgleda i miriše već utiče i na raspoloženje ljudi. Ono ga popravlja. Cveće sam prostor čini svežijim i vedrijim a samim tim i prijatnijim za boravak u njemu. Zato ukrasite svoju terasu petunijama, hortenzijama, muškatlama, belim radama i drugim biljem i uživajte u njemu.

Ideja za uredjenje terase

9. Zastaklite terasu, zaštite je i koristite 12 meseci u godini

Kako bi maksimalno iskoristili sve potencijale Vaše nove sređene terase i kako bi u njoj mogli provoditi vreme bez obzira na vremenske uslove, zastaklite je.

Potpuno razumemo da su neki ljudi pomalo skeptični po pitanju zastakljivanja terasa ali moramo Vam reći da činjenice na kojima većina njih bazira svoj stav su odavno prevaziđene.

Za razliku od nekada kada su na našem tržištu postojali samo jednostavni sistemi za zastakljivanje terasa koji su nakon njihove ugradnje terasi u potpunosti oduzimali njenu projektovanu namenu i pretvarali je u isključivo unutrašnji deo stana, danas zahvaljujući brzom razvoju tehnologija postoje mnogo napredniji i funkcionalniji sistemi.

Moderni sistemi za zastakljivanje terasa omogućavaju Vam da:

 • Ukoliko imate potrebe proširite Vaš stambeni prostor
 • Brzo i lako njihovim kompletnim otvaranjem terasi vratite projektom predviđenu namenu – kada su otvoreni terasa je i dalje prava terasa
 • Zaštitite podove i zidove od vlage, kiše, snega…
 • Zaštitite kompletan nameštaj od svih atmosferskih prilika
 • Koristite nameštaj koji Vi želite i koji nije isključivo predviđen za spoljašnju upotrebu
 • Smanjite nivo buke u samom stanu i tako povećate sopstveni komfor življenja
 • Smanjite zimi troškove i do 50% umanjite gubitke toplotne energije u stanu
 • Ugradnjom specijalnog stopsol stakla smanjite prodor direktnog jakog sunca, štetnog UV zračenja i boravak na terasi u letnjim vrelim periodima učinite prijatnijim
 • Imate odličnu zaštitu od vetra
 • Montiranjem toniranog stakla ili različitim tehnikama obrađenog stakla smanjite vidljivost spolja i povećate Vašu privatnost onda kada Vam je potrebna
 • Zaštite terasu od prašine, golubova ili nemarnih komšija
 • Dobijete prostoriju koja u zavisnosti od potrebe i uslova može biti eksterijer ili enterijer, zadržavajući pogled koji ste imali i pre zastakljivanja
 • Koristite je 12 meseci u godini tokom lepih vedrih, ružnih kišnih, toplih sunčanih, hladnih snežnih ili vetrovitih dana.

Bez obzira da li nemate ili imate potrebu da proširite Vaš stambeni prostor na račun Vaše terase, naš poslednji savet za dobro uređenje terase je –  zastaklite terasu, maksimalno iskoristite ovaj lep prostor i uživajte tokom cele godine u njemu.

Savremena arhitektura uveliko je uvidela važnost korišćenja terasa i balkona preko cele godine kako bi kvalitet stanovanja bio veći. Brojne moderne zgrade u samom startu su izgrađene sa ovakvim vrstama terasa. Njihova funkcionalnost mnogo je veća a estetski doživljaj nimalo umanjen, naprotiv. Pratite trendove stručnjaka iz oblasti arhitekture i uređenja enterijera i eksterijera.

Zastaklite i uredite Vašu terasu nekim od naših sistema za zastakljivanje tarasa.